Dags att börja jobba – eller brottas med IT-strul?

I dessa veckor börjar många av Sveriges privatanställda tjänstemän att återinta sina arbetsplatser, förhoppningsvis efter en lång och skön semester. Man parkerar väskan vid arbetsbordet, tankar vid kaffeautomaten och hälsar på kollegor. Dags att börja jobba. Ska först kolla mailen och starta upp de nya programmen, eller, vänta nu.

Datorn har låst sig, de nya programmen är mycket långsamma och det verkar att finnas ett helt nytt operativsystem som jag inte har fått information hur jag ska använda. Detta är verkligheten för många av Unionens 570 000 medlemmar. När vi senast tog tempen på tjänstemännens IT-miljö fick vi bland annat följande svar:

  • 1 av 3 angav att de inte kan lita på att IT-systemen fungerar
  • 3 av 10 svarade att IT-systemen på ett onödigt sätt styr hur de måste utföra sina arbetsuppgifter
  • Ungefär hälften hade inte fått nödvändig information för att använda IT-systemen på ett effektivt sätt

Vi kommer därför att fortsätta vårt arbete med att förbättra tjänstemännens IT-miljö. Det behövs tydliga rutiner för användermedverkan vid införande av nya IT-system, individuell och återkommande kompetensutveckling så IT-systemen kan hanteras effektiv och säkert samt ett större fokus på IT-systemen som en del av det dagliga arbete med arbetsmiljön. Det bidrar till att skapa fler och bättre jobb i Sverige.

Och medan du väntar på att dina IT-problem har löst sig. Ta en extra kop kaffe och utväxla lite fler semesterminnen med dina trevliga kollegor…

Kommentera