Hårda arbetspass ger konflikt på charterbolag

Niklas Hjert

Tidigare i kväll avslutades medlingsförhandlingarna utan att medlarna lämnade något bud eftersom de bedömer att parterna står för långt ifrån varandra. Detta betyder att konflikten sannolikt bryter ut i morgon. Vårt mål är ett avtal som hindrar långa schemalagda arbetsveckor på 60 timmar. Detta betyder att den varslade konflikten på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor bryter ut i morgon tisdag kl 11.

Vi beklagar att det inte har varit möjligt att komma överens om ett avtal. Vi har förhandlat sedan i höstas utan att arbetsgivarna har kunnat presentera något som helst eget förslag till lösning. De står fast vid att kunna schemalägga arbetspass på upp till 60 timmar på sju dygn. Det är självklart inte rimligt. Vi vill se jämnare arbetsveckor och ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid per sju dygn. Det är fullt möjligt att uppnå med bättre planering utan att det blir dyrare.

Unionens medlemmar har rätt till arbetstider som inte riskerar hälsan, som gör det möjligt att få en balans mellan arbete och privatliv och återhämtning mellan arbetspassen. Det är en viktig fråga för medlemmarna, som är beredda att ta strid. Unionen har velat undvika konflikt så långt det är möjligt. Men arbetsgivarna har förhalat en möjlig lösning under lång tid och nu ser inte heller medlarna någon utväg. Därför tvingas vi till konflikt och vi beklagar om passagerare kommer att drabbas av detta.

Läs mitt tidigare blogginlägg om konflikten.

Läs pressmeddelandet.

Mer information samt Frågor och svar.

Media: DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, GP, Helsingborgs Dagblad, Sydsvenska Dagbladet, Expressen2

Bloggat: Lönebloggen, En flygvärdinnas betraktelser

Kommentera