Likabehandling; en riktig "tuffing" i avtalsrörelsen

Shadé Jalali

Äntligen, tänkte jag när Unionens hbt-nätverk la fram en motion om antidiskrimineringsavtal på förbundsrådet. Vi har länge jobbat med jämställdhetsfrågor i avtalen, men de andra diskrimineringsgrunderna har inte fått så stor plats. Förbundrådet 2009 fattade beslut om att vi skulle kräva antidiskrimineringsavtal på samtliga avtalsområden. Det var stort! Telefonen började ringa och alla ville veta hur vi ska göra. Hur ser ett antidiskrimineringsavtal ut och efter avtalsrörelsen ville alla veta hur många avtal vi tecknat.

Så här mitt uppe i den pågående avtalsrörelsen kan jag meddela att det går framåt men det går sakta! Allt för många arbetsgivare tackar nej till att teckna likabehandlingsavtal (samma som antidiskrimineringsavtal). Och jag tror faktiskt att de flesta inte inser vad det är de säger nej till.

Det finns så klart även arbetsgivarorganisationer som inte säger nej till något så självklart som människors lika villkor och grundläggande mänskliga rättigheter. Det är de som tecknar avtal eller så tillsätter de en partsgemensam arbetsgrupp som ska fastslå de gemensamma värderingarna kring antidiskriminering och likabehandling. De gör NÅGOT för att förändra arbetslivet till en bättre plats att vistas i. Genom att lyssna på oss när vi vill prata om likabehandling  i avtalsrörelsen sänder de viktiga signaler till sina medlemmar om att de anser att diskriminering är fel och att de vill stå för schyssta värderingar på sina arbetsplatser. Att de vill bidra till att kartlägga var och när orättvisor uppkommer så att det kan förebyggas inför framtiden. Likabehandling och antidiskriminering borde vara självklarheter, ändå är det så gott som aldrig att det är arbetsgivarorganisationerna som tar initiativ till att diskutera arbete för likabehandling i avtalsrörelsen. Det är konstigt, med tanke på att många arbetsgivare är positiva till mångfald och likabehandling.

Avtalsrörelsen 2011-2012 har precis börjat. Vi har fått till riktlinjer för likabehandling på ett avtalsområde hittills. Vi som representerar arbetstagarna kämpar på och har frågan levande. Frågan är när våra övriga motparter kommer med på tåget. Det är ändå i avtalsrörelsen som viktiga papper för många år framöver tecknas. Har vi likabehandlingsfrågorna i våra avtal är det lättare för arbetstagarna att våga ta initiativ och föra dialog med arbetsgivarna. För det dialogen om schyssta arbetsplatser med bra arbetsmiljö vi är ute efter. Inte dubbla sanktioner och det kostar ingenting! och det ger i princip bara goodwill till arbetsgivarna.

Jag är hoppfull! Jag tror att många arbetsgivare har bra arbete för att verka för lika villkor, nu är det på tiden det också står i våra avtal enligt den svenska partsmodellen.

Kommentera